Girişimcilik

Girişimcilik, fırsatları değerlendirerek belirli bir sektör üzerinde sermaye ile yatırım yapmak veya bir işe girişmek gibi basit bir şekilde tanımlanabilir. Ancak bu yazımızda, girişimciliğin ne olduğunu biz farklı bir biçimde ele alacağız. Zira girişimcilik, girişimci olmayı gerektirdiği gibi girişimci olmak da girişimciliği gerektirir.

Benze İçerikler

  1. Finansal Gelişim Fikirleri

    Finansal Gelişim Fikirleri

  2. Ek Gelir Fikirleri

    Ek Gelir Fikirleri

Girişimci Nasıl Olunur?

Bizce girişimcilik okulu ya da girişimciliğin bir diploması yoktur. Gerekli teknik bilgi birikimine ve cesarete sahip olan herkes girişimci olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi bu alanda da  bazı altın kurallara dikkat edilmesi gerekilmektedir. Zira girişimci insan her ne kadar serbest bir alana sahip olsa da, günümüz koşullarını iyi değerlendirmeli ve geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmalıdır.

Girişimci olmak için sermayeye sahip olmak gerekir. Ancak sermaye sadece para değildir. Sabır, azim, dirayet ve motivasyon da kişisel olarak sermayenizdir. Bunlardan birini kaybederseniz, maddi kaynaklarınızı da kaybetme riski de ortaya çıkar.

Girişimci

Girişimciler Nelere Dikkat Etmelidir?

Girişimciler konusunda bir yerlerden başlamak isteyen insanların en büyük sorunlarından birisi, aceleci olmaktır. Ancak girişimci olmak isteyen bir kişi, her zaman sabırlı olmalıdır. Sabır, girişimcinin en büyük sermayesidir aslında. Eğer sabrınız tükenirse ilk olarak çalışma azminizi kaybedersiniz ve bir hışımla çıktığınız yolda geri dönüş planları yapmak zorunda kalabilirsiniz. Planlı olmak, belirli kısa ve uzun vadeli kazanımlar oluşturmak ve maddi kaynakları bu kazanımları elde edebilecek şekilde ayarlamak, girişimci için temel kurallar dizisidir. Eğer bu kurallara uyarsanız, en azından belirli bir rota üzerinde hedeflediğiniz gibi hareket edebilirsiniz. Ancak hiçbir yol düz değildir. Bu nedenle önünüze mutlaka engeller çıkacaktır. Sabır tam olarak bu noktada, bir emniyet kemeri gibi sizi hedeflerinize sıkı sıkıya bağlı tutar. Belki kazanımlarınız, onlara ulaşınca sizi tatmin etmeyebilir ancak hedeflediğiniz noktaya mutlaka varırsınız.

Örnek olarak finans sektöründe bir işe kalkışmak istiyorsunuz. Bunun için maddi sermayenize de kişisel sermayenize de sahip çıkmalısınız ve bunları olabildiğince artırmalısınız. Günümüz koşulları ise her zaman en önemli faktörlerden birisi olmuştur. Basit bir örnekle anlatalım: Covid-19 salgını nedeniyle ekonomiler resesyon döneminde. Küçülme oranları her geçen dönem artıyor girişimciler de haliyle yatırım yapma konusunda çekinceliler. Siz de girişimci olmak istiyorsanız, gündemi ve piyasaları mutlaka takip etmeli ve diğer girişimcilerin tecrübelerinden faydalanmalısınız. Girişimcinin en büyük silahlarından birisi de gözlemdir. İyi bir gözlemci olmadan başarılı bir girişimci olamazsınız.

Girişimci Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Girişimcilik, aynı zamanda riskleri de beraberinde getiren bir durumdur. Girişimci insan, aptal cesareti ile korkaklık arasındaki dengeyi iyi ayarlamalıdır. Zira bazı durumlarda cesur olmak kazandırırken bazı durumlarda ise çekilmek kaybetmeyi engeller. Genç ve acemi girişimciler, kısa vadede hızlı kazançlar peşine düşerek sabırsız davranırlar. Bu durumda ise sermayenin kaybedilmesi söz konusudur. Önünüze gelen fırsat ne ilk ne de son olacaktır. Bu nedenle fırsatları değerlendirirken kendinizi dizginlemeli ve bir daha bir daha düşünmelisiniz. Girişimci olmanın en büyük zorluğu, fırsatlar arasından size en uygun olanını seçebilmektir. Onu bulursanız, kazanmanız yukarıdaki altın kurallara bağlıdır. Eğer o kurallara da uyarsanız, kazanma oranını maksimum seviyeye ulaştırmış olursunuz.