İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği 2024 Nasıl Yapılır?

İşte sizlere İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği 2024 Nasıl Yapılır? konusu ile alakalı bilmeniz gerekenler…

İstiridye mantar yetiştiriciliği son dönemlerde popüler olan ve çoğu kişinin para kazanmaya başladığı bir alan olmuştur. Eğer doğru ekipmanlar, doğru teknik ve doğru bilgiyle bu işe girerseniz hiç kuşkusuz başarılı olabilirsiniz. Bizler daha önce denenmiş ve başarılı olmuş yöntemleri sizlerle paylaşacağız. Bu yazının sonuna geldiğinizde daha önce hiç bilginiz yoksa bile artık istiridye mantarı yetiştiriciliğinde ilk adımı nasıl atmanız gerektiğini bileceksiniz. Dahası yetiştirdiğiniz mantarları nasıl pazarlamanız gerektiğinden de sizlere söz edeceğiz.

İstiridye mantarı yetiştiriciliğini sizlere 3 adımda anlatacağız, bunlardan birisi misel üretimi, diğeri kompost hazırlama süreci ve bir diğeri de mantarların yetişmesi için gerekli iklim istekleri ve karşılaşmanız pek muhtemel olan hastalıkları içerecektir.

Mantar Miseli Nasıl Üretilir?

Küçük veya büyük işletmeler kendi misellerini üretebilirler. Bu üretim aslında laboratuvar ortamında ve steril bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü mikroorganizmalar her yerdedir ve misel üretim işleminde olacağı gibi istiridye mantarı üretiminin her aşamasında karşımıza çıkacak bir düşmandır.

Misel Üretim Aşamaları;

İlk olarak yüksek sıcaklıkta miselleri koyacağınız kavanozları yıkayın. Bunu bulaşık makinesinde bile yapabilirsiniz. Ardından 5 kg buğdayı veya ne kadar misel üretimi yapmayı düşünüyorsanız belirleyin ve 20-30 dakika aralığında, buğdaylar patlamadan ocakta haşlayın. Haşladığınız buğdayları soğumaya alın. Sonrasında ellerinizi yıkayın ve iyi bir şekilde steril ederek buğdayları kavanozlara doldurun. Doldurma işlemini eldivenle yapabilirsiniz ve doldurma işleminden önce yıkanan kavanozları ve kapaklarını pürmüz yardımıyla yakabilirsiniz. Doldurma işlemini yaparken aynı anda daha önce edindiğimiz miselleri de ekleyin ve domates kapaklarına küçük delikler açarak miselleri beklemeye alın. 2 hafta içinde mantar miselleri tohumlara sarmış olacak ve kendi misellerinizi elde etmiş olacaksınız.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği karlı bir iş kapısıdır.

İstiridye Mantar Yetiştiriciliğinde Kompost Üretimi

Kompost, atık çöpler, bitki sap ve kökleri gibi aklınıza gelip gelebilecek her tür organik maddenin belirli işlemlerden geçirilip, mikroorganizmalardan arındırılarak gübre formuna dönüştürülmesi işlemidir. Mantar kompostunu direkt dışarıdan almak isteyenleriniz olacaktır fakat kendi kompostunu hazırlamak isteyenlerde olacaktır. Bu noktada sizlere kompost nasıl hazırlanır anlatacağız. Kompost hazırlama işleminde en önemli nokta steril bir ortamda çalışmaktır, aksi takdirde kompostumuza bulaşan bakteriler mantarımız için tehlike oluşturmaktadır.

Formül 1

  • 5 kg buğday samanı
  • 100 g sönmüş kireç
  • 100 kg alçı

Samanı bitlerden, küçük böceklerden ve mikroorganizmalardan arındırmak için büyük bir kazan kuruyoruz. Ardından samanı içine atıp bir saat kadar kaynatıyoruz. Sonrasında samanlarımızı çıkartıp seriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Kompostu poşetlemeden önce suyundan iyice arındığından emin olun, çok ıslaksa elinizle sıkabilirsiniz fakat ıslaklık düzeyi idealsa bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor. Bu arada poşet olarak şeffaf poşet kullanmanızı öneririz, misellerin sarımını bu şekilde daha kolay görebilirsiniz.

Ardından soğuyan samanımıza alçı ve kireç ilave edelim. Bunu yapmamızdaki temel sebep kompostun steril halini korumasını sağlamaktır.

İlk pinler çıktıktan sonra istiridyeler hızlı bir şekilde gelişir.

İstiridye Yetiştiriciliğinde Süreç

Hazırladığımız miselleri, yapmış olduğumuz komposta ekledikten sonra mantarlarımızı yetiştirme alanımıza alabiliriz. Bu noktadan sonra mantarlarımız 20 ila 25 gün arasında kuluçka süresinde olacak. Kuluçka süresinde nem %70, oda sıcaklığı ise 22-24 derece aralarında olmalıdır. Misellerimiz hazırladığımız kompost poşetini sardığında ilk pinlerin veya ilk küçük mantarların görüldüğü alanlarda kesikler atmanız gerekmektedir. İlk mantarların çıkmasıyla da beraber oda sıcaklığını 16-17 derece seviyelerine indirmeniz lazımdır. Ve ilk pinler görünene kadar ortama ışık girmemesine dikkat edilmesi gerekilmektedir.

Kompost poşetlerini tavana asabilir veya ranza sistemi kurup dik veya yan bir şekilde koyabilirsiniz. Tüm bu süreçte yetiştiricilik yaptığınız alanın temizliğine ve steril olmasına özen gösterirseniz hastalıklarla uğraşmak durumunda kalmazsınız.

Dikkat edilecek hususlar: Tek bir mantar havaya saatte 4 milyondan fazla spor yayabilmektedir. Bu spor solunduğunda çok ciddi solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Bu sebeple, kompostları yetiştirme alanına koyduğunuz ilk günden beri, alana her girdiğinizde maskeyle girmeye özen gösterin.

Yorum yapın