Evde Bitki Yetiştirme: Sukulent Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Sukulent, kalın yapraklı, içinde su depolayan bir bitkidir. Latince ”sucus” kelimesinden türetilmiştir ve ”Etli Bitki” olarak da tanınmaktadır. Sukulentlerin çok tercih ediliyor olma sebebi bakımının kolay olması ve harika bir görünüme sahip olmalarından kaynaklıdır. Bakımları kolay olduğu için, ticari anlamda evde yetiştiriciliğini yapıp ek gelir bile elde edebilirsiniz. Sukulentlerinizi viyollerde anneler gününe, öğretmenler gününe veya pazarda bir tezgah kurup satmak için yetiştirebilirsiniz. Bunlardan ziyade bir çiçekçi ile anlaşıp sukulentlerinizi doğrudan satıcıya da teslim edebilirsiniz. Küçük bir balkonda viyoller ile 1000 tane sukulent yetiştirebilirsiniz. Piyasasına ve sukulentlerinizin boyutlarına göre minimum 6-7 liradan elden çıkaracak olursanız kar marjınız %80 seviyelerine ulaşacaktır.

Evde Hangi Sukulent Türlerini Yetiştirebilirsiniz?

Evde yetiştiriciliğini yapabileceğiniz pek çok sukulent türü bulunmaktadır. Bunları dilerseniz karışık, dilerseniz tek birisine odaklanarak yetiştirebilirsiniz. Ancak biz karışık bir yetiştirme yapmanızı öneririz. Örneğin 100 sukulent yetiştiriyorsanız 25-25-25-25 şeklinde farklı türler yetiştirebilirsiniz.

  • Crassula ovata
  • Kalanchoe blossfeldiana
  • Sansevieria trifasciata
  • Eurphorbia milii
  • Aloe vera
  • Schlumbergera buckleyi
  • Haworthia fasciata
  • Kalanchoe tomentosa
  • Senecio radicans
  • Senecio rowleyanus
  • Sempervivum tectorum veya Echeveria elegans
  • Euphorbia tirucalli
  • Sedum morganianum
  • Lithops

Evde Sukulent Yetiştiriciliği İçin Yetiştirme Ortamı Oluşturmak

Sukulentlerin çoğu güneşi seven bitkilerdir ancak güneş ışığından aşırıya kaçılmadığı sürece (Günde en az 6 saat güneş görmeliler) mahrum kalırlarsa da bu onlar için sorun teşkil etmez. Dayanıklı bitkilerdir. Bu sebeple balkonunuz veya evin herhangi bir odası onlar için uygun olacaktır. Diğer yandan yetiştiricilik yapacağınız alan toprakla haşır neşir olacağı için seçiminize de buna göre yapmaya özen gösterin.

Sukulent yetiştirerek iyi paralar kazanmak mümkündür.

Sukulent Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksı seçimini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Sukulentlerinizi toplu halde geniş kaplarda yetiştirmek uygundur. Fakat bizim önerimiz; viyol kullanırsanız daha çok rahat edersiniz. Viyol ile sukulentleriniz geliştiğinde saksıya aktarımı daha kolay olur. Yetiştirme sırasında metre kareden size daha çok alan kazandırır ve her sukulentin aynı derece de topraktan yararlanmasını sağlar. 10×100’lük viyolu ucuz fiyatlara edinebilirsiniz.

Sukukent Toprağı Nasıl Olmalı?

Sukulentler dayanıklı bitkiler olduğu için hemen her toprak onlar için uygundur. Bu noktada dikkat etmeniz gereken toprağın mikroorganizmalardan iyice arındırılmış olmasıdır. Bu sebeple pazardan hazır topraklar alabilirsiniz. Eğer bunu yapmak istemiyorsanız bahçenizden aldığınız toprağı da kullanabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce toprağı fırınlamanız ve mikroorganizmaları öldürmeniz, arındırmanız lazımdır.

Sukulentler yetiştirilmesi kolay olan bitkilerdir.

Evde Sukulent Yetiştiriciliği: Sulama ve Gübreleme

Etli bitkiler suyu sever ancak sanıldığı kadar değil. Sukulentlerinizi haftada bir defa sulamanız onlar için yeterli olacaktır. Toprağın kuru olup olmadığını düzenli aralıklarla takip etmeniz gerekmektedir. Suyu verirken sukulentin yapraklarına dokundurmamaya çok dikkat edin. Su onlarda çürüklüğe sebep olabilmektedir. Doğrudan kök kısmına verin. Sukulentlere yılda en az 1 defa gübre uygulaması yapmanız gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir gelişim ve bakım için 2-3 haftada bir azot ve potasyum içeriğine sahip sıvı gübre de verebilirsiniz.

Sukulentleri Nasıl Üreteceğim?

Sukulentleri üretirken  tohum kullanabilirsiniz ancak tohumların çimlenme olasılığı ve çimlenme yüzdesi size epey vakit kaybettirecektir. Yani bu 6 ay kadar bir süre eder. Sizin için en doğru olanı sukulent yapraklarını viyollere yerleştirerek köklendirmeyi sağmak olacaktır. Bu şekilde büyük sukulentlere daha kolay ulaşabilirsiniz.

 

Yorum yapın